uprawa sałaty pod osłonami, materiały ogrodnicze
[ Pobierz całość w formacie PDF ] Metodyka INTEGROWANEJ PRODUKCJI SAŁATY POD OSŁONAMI Zatwierdził na podstawie art. 5 ust. 3 pkt 2 ustawy z dnia 18 grudnia 2003 r. o ochronie roślin (Dz.U. z 2004 r. Nr 11, poz. 94 z późn. zmianami) Adam Zych Główny Inspektor Ochrony Roślin i Nasiennictwa Warszawa, lipiec 2005 r. Zatwierdzam Opracowanie zbiorowe zespołu Instytutu Warzywnictwa im. Emila Chroboczka w Skierniewicach pod kierunkiem: Franciszka Adamickiego Bożeny Nawrockiej Zespół autorów: Mgr Ewa Badełek Prof. dr hab. Józef Robak Dr Maria Rogowska Dr Agnieszka Stępowska SPIS TREŚCI WSTĘP ....................................................................................................................................4 I. AGROTECHNICZNE ELEMENTY INTEGROWANEJ PRODUKCJI SAŁATY POD OSŁONAMI .......................................................................................................................5 1. Typy osłon i ich wyposażenie ...........................................................................................5 2. Podłoża ............................................................................................................................5 3. Warunki uprawy................................................................................................................5 4. Terminy uprawy ................................................................................................................7 5. Odmiany .........................................................................................................................10 5. 1. Odmiany botaniczne i ich formy uprawne ..............................................................10 5.2 Odmiany uprawne ....................................................................................................11 6. Produkcja rozsady..........................................................................................................12 6.1 Pomieszczenia i ich wyposażenie............................................................................12 6.2. Podłoża i pojemniki .................................................................................................12 6.3. Metody produkcji rozsady .......................................................................................13 II. METODY UPRAWY...........................................................................................................14 1. Uprawa w gruncie szklarni lub tunelu .............................................................................14 2. Uprawa w pierścieniach .................................................................................................15 3. Uprawa na stołach..........................................................................................................16 4. Uprawy w pojemnikach ..................................................................................................16 5. Uprawa w workach .........................................................................................................17 6. Uprawa na wełnie mineralnej .........................................................................................17 7. Inne sposoby uprawy .....................................................................................................18 III. ZABIEGI PIELĘGNACYJNE ............................................................................................19 IV. OCHRONA PRZED ORGANIZMAMI SZKODLIWYMI ....................................................19 1. Choroby..........................................................................................................................20 2. Szkodniki ........................................................................................................................22 V. ZBIÓR I PRZECHOWYWANIE SAŁATY ..........................................................................26 1. Schładzanie....................................................................................................................26 2. Warunki przechowywania...............................................................................................27 3. Opakowania ...................................................................................................................27 Metodyka: Integrowana Produkcja sałaty pod osłonami lipiec 2005 r. VI. TABELE ODMIAN I ŚRODKÓW ZALECANNYCH W INTEGROWANEJ UPRAWIE SAŁATY POD OSŁONAMI .............................................................................................29 Tabela 1a. Przydatność odmian sałaty masłowej do uprawy w różnych cyklach produkcyjnych (okres uprawy na miejscu stałym) ..........................................29 Tabela 1b. Przydatność odmian sałaty kruchej („lodowej”) do uprawy w różnych warunkach (od sadzenia na miejsce stałe do zbiorów) ..................................31 Tabela 1c. Charakterystyka i przydatność uprawowa odmian uprawnych sałat liściowych i batavii .............................................................................................................32 Tabela 1d. Charakterystyka i przydatność uprawowa odmian uprawnych sałaty rzymskiej ........................................................................................................................33 Tabela 2 Środki i zabiegi zalecane w integrowanej ochronie przed chorobami .............34 Tabela 3. Środki i zabiegi zalecane w integrowanej uprawie przed szkodnikami ...........35 3 Metodyka: Integrowana Produkcja sałaty pod osłonami lipiec 2005 r. WSTĘP Integrowana Produkcja (IP) stanowi system gospodarowania uwzględniający wykorzystanie w sposób zrównoważony postępu technologicznego i biologicznego w uprawie, ochronie i nawożeniu roślin przy jednoczesnym zapewnieniu bezpieczeństwa środowiska przyrodniczego. Istotą Integrowanej Produkcji jest, zatem otrzymanie satysfakcjonujących producenta i konsumenta plonów między innymi warzyw uzyskiwanych w sposób niekolidujący z ochroną środowiska i zdrowiem człowieka. Strategia jej jest bardziej skomplikowana niż powszechnie stosowanej produkcji metodami konwencjonalnymi. W możliwie największym stopniu wykorzystuje się w procesie Integrowanej Produkcji naturalne mechanizmy biologiczne wspierane poprzez racjonalne wykorzystanie środków ochrony roślin. W nowoczesnej technologii produkcji rolniczej stosowanie nawozów i środków ochrony roślin jest konieczne i niezmiernie korzystne, ale niekiedy może powodować zagrożenie dla środowiska. W Integrowanej Produkcji natomiast, szczególną uwagę przywiązuje się do zmniejszenia roli środków ochrony roślin, stosowanych dla ograniczenia agrofagów do poziomu niezagrażającego roślinom uprawnym, nawozów i innych niezbędnych środków potrzebnych do wzrostu i rozwoju roślin, aby tworzyły one system bezpieczny dla środowiska, a jednocześnie zapewniały uzyskanie plonów o wysokiej jakości, wolnych od pozostałości substancji uznanych za szkodliwe (metale ciężkie, azotany, środki ochrony). Wszystkie zasady dotyczące Integrowanej Produkcji mieszczą się w Kodeksie Dobrej Praktyki Rolniczej (DPR) a jedną z ważniejszych jest integrowana ochrona roślin. W integrowanej ochronie metody biologiczne, fizyczne i agrotechniczne są preferowanymi sposobami regulowania poziomu zagrożenia chorobami, szkodnikami i chwastami. Powinna ona stwarzać uprawianym roślinom optymalne warunki wzrostu i rozwoju, a chemiczne metody powinny być stosowane tylko wtedy, gdy nastąpi zachwianie równowagi w ekosystemie lub, gdy stosując inne polecane w integrowanej ochronie metody nie dają zadawalających rezultatów. Stosowanie środków chemicznych powinno być prowadzone w oparciu o zasadę „tak mało, jak to jest możliwe i tak dużo jak tego wymaga sytuacja". Szczególna rola ochrony roślin w Integrowanej Produkcji została podkreślona w przyjętych w Polsce regulacjach prawnych, zgodnie, z którymi całokształt działań w tym zakresie nadzoruje Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin iNasiennictwa. Przepisy dotyczące IP są ujęte w następujących dokumentach: - Ustawa z dnia 18 grudnia 2003, o ochronie roślin, (Dz. U z 2004 r. Nr 11, poz. 94, z późn. zm.), - Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 26 lipca 2004 r., w sprawie integrowanej produkcji, (Dz. U 2004, Nr 178, poz. 1834), W wymienionych przepisach określono zasady uzyskania certyfikatu Integrowanej Produkcji, sposób przeprowadzania szkoleń i kontroli upraw. Do wszystkich czynności kontrolnych w zakresie IP upoważnione są inspektoraty ochrony roślin i nasiennictwa. Jednym z elementów okresowej kontroli jest dokonywanie przeglądu plantacji, maszyn, urządzeń i pomieszczeń wykorzystywanych w integrowanej produkcji, pobieranie prób roślin, materiału siewnego i środków ochrony w celu poddania ich analizom laboratoryjnym oraz sprawdzenie prawidłowości prowadzonej przez producenta dokumentacji i ewidencji dotyczącej integrowanej produkcji danego gatunku warzyw. Producent prowadzący IP ma obowiązek dokumentowania na bieżąco swojej działalności, obejmującej wszystkie zabiegi agrotechniczne z ochroną roślin włącznie w Notatniku Integrowanej Produkcji. Producenci po otrzymaniu certyfikatu mają prawo oznaczać swoje produkty, zastrzeżonym znakiem (logo) Integrowanej Produkcji. Warzywa wytwarzane wg zasad Integrowanej Produkcji cieszą się na rynku większym popytem i gwarantują wyższe dochody. W najbliższych latach eksport warzyw, sprzedaż hurtowa i detaliczna oraz dla przemysłu staną się niemożliwe bez certyfikatu. 4
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.planette.xlx.pl
|
|
|
Tematy
Startustawa o przewozie drogowym towarów niebezpiecznych 28.11.2002, ADR - przewóz drogowy materiałów niebezpiecznych, zapisy prawnev12 evaluation, Solid Edge, Solid Edge (materiały do nauki)urazy krwiak nadtwardówkowy, moje, pielęgniarstwo, Pielęg - materiałyna studia mgr, mgrutk 003 zasady bezpiecznej pracy utk, szkoła-informatyka-cosinus, cosinus, Urządzenia techniki Komputerowej, PDF, materialy na wykładyuprawnienia, uprawnienia geodezyjne - materiałyustawa, Hotelarstwo materiały, Hotelarstwouz p neut, Polibuda, V semetsr, ELEN, energetyka, energetyka, elektroenergetyka, elektroenergetyka, inne materiałyvat, prawo, Materiały, Prawo finansoweutk cw 3 2 lacze szeregowe teoria, szkoła-informatyka-cosinus, cosinus, Urządzenia techniki Komputerowej, PDF, materialy na wykładyutk 016 monitory karty gr, szkoła-informatyka-cosinus, cosinus, Urządzenia techniki Komputerowej, PDF, materialy na wykłady
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plsylkahaha.htw.pl
|